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Three questions about how to interpret the current H.263 standard have come up in our group. I sent the description of two of the questions in an e-mail (Subject: Two H.263+ questions, date Fri, 16 Oct 1998 16:41:05 -0700 (PDT)), and it was suggested they should be reviewed by the group and given a consensus response. The third question was sent out by Mitch Bodart (Subject: Question regarding parsability of GN/MBA field in BCM, date: Mon, 26 Oct 1998 14:58:33 –0800).


�1) Buffer size relative to padded or non-padded image size.��The first question is regarding section 3.6 where Table 1/H.263 lists Minimum BPPmaxKb as a function of "Y Picture size in pixels". 


Is this "Picture Size in pixels" the size as signaled in the picture header (width x height), or is it the picture size after the width and height have been padded to the nearest multiple of 16 (padded width x padded height)?��2) Direct bi-dir predicted macroblocks and extended motion vectors.��The second question is about section O.4: "In B and EP pictures, motion vectors over picture boundaries may be used as described in section D.1 [..]"  


Then from section D.1.1: "If PLUSPTYPE is present in the picture header, the motion vector values are restricted such that no element of the 16x16 (or 8x8) region that is selected shall have a horizontal or vertical distance more than 15 pixels outside the coded picture area".


The potential problem is as follows and could occur for DIRECT predicted macroblocks in B frames: If UMV is on and the new extended motion vectors are used, consider the case where the forward MV is 40 pixels and the B frame is in the middle of the previous and future frames. For a DIRECT predicted macroblock at the top edge of the frame, the forward motion vector is 20 pixels and the backward motion vector is -20 pixels. Unless the backward motion vector is clipped (to –15 pixels), pixels outside the 15 pixels mentioned in section D.1.1 may be accessed.


Now the question is: should the encoder make sure no such macroblocks occur, or should the decoder be able to handle this situation gracefully? 





3) Parsability of GN/MBA field in BCM





Under the "videomux" mode of Annex N (Reference Picture Selection), a BCM generated by the forward channel's decoder, is parsed by the backward channel's decoder.





Parsing of the variable length GN/MBA field within the BCM, however, is dependent upon the forward direction's image resolution, use of slices, and use of reduced resolution update.  The length of the GN/MBA field is determined by these characteristics.





Does Annex N assume that the reverse channel's decoder has access to the forward channel's characteristics?  Or does Annex N assume that the conference is symmetric with respect to these characteristics?  If neither of these assumptions is made, then it would seem that the BCM cannot be parsed correctly in the videomux mode.
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