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1.0
Introduction

This document is intended to capture comments which clarify the content of the H.263 standard.  It was created by starting with Q15-H-17 and adding one new item (clarification of whether macroblock stuffing is allowed just prior to a start code).  The ITU-T Q.15/SG16 Advanced Video Coding experts group is asked to endorse these clarifications as representing the consensus of the organization, to improve the description of the necessary clarifications, and to maintain this document as an Implementer’s Guide to Rec. H.263 in the future.  None of these issues appear sufficiently serious to the editor to warrant an official corrigendum or revision of H.263.

2.0
Clarifications

2.1 Figure 8/H.263

Figure 8 looked fine in the draft, but had some lines shifted a little to the left in the published version (probably due to document format translation of some sort).  The same information is shown correctly in Figure 6 (part 2).  [Sullivan and/or Bace at PictureTel]  The bad figure looks something like this:

	…
	PLUSPTYPE
	CPM
	PSBI
	CPFMT
	EPAR
	CPCFC
	ETR
	UUI
	SSS




	ELNUM
	RLNUM
	RPSMF
	TRPI
	TRP
	BCI
	
	BCM


	RPRP
	…


FIGURE 8/H.263

Structure of optional PLUSPTYPE-related fields
(located immediately after PTYPE when present)

And the correct version looks something like this:

	…
	PLUSPTYPE
	CPM
	PSBI
	CPFMT
	EPAR
	CPCFC
	ETR
	UUI
	SSS





	ELNUM
	RLNUM
	RPSMF
	TRPI
	TRP
	BCI
	
	BCM


	RPRP
	…


FIGURE 8/H.263

Structure of optional PLUSPTYPE-related fields
(located immediately after PTYPE when present)

2.2 Figure H.1

Figure H.1 has a misleading dotted line, which appears to show the S2 frame alignment bit being within the first 512-bit data frame.  Actually, the right dotted line should properly be shown a little farther to the right on top, to show that S2 falls into the next data frame. [Comment received from K. Hibi in 9/98.]

[image: image1.wmf]
2.3
BPPmaxKb table and Picture Padding

Table 1/H.263 in Section 3.6 lists Minimum BPPmaxKb as a function of “Y Picture size in pixels”.  It is not stated whether this is the size of the picture specified in the picture header (width ( height) or whether this is the size of the picture after the width and height have been padded out to the nearest multiple of 16.

The interpretation of the group is that the size specified in the table is the size of the picture specified in the picture header (i.e., the unpadded size).

Rationale: The 16-pixel gaps in size found in the table appear to signal the intent for this to specify the unpadded size (a multiple of 16 since the width and height are each multiples of 4).  Also, this is the most conservative answer as it ensures interoperability regardless of which size is assumed in a decoder design.

2.4
Direct bi-dir predicted MBs and picture extrapolation

Section O.4 states: "In B and EP pictures, motion vectors over picture boundaries may be used as described in section D.1 [..]"

Section D.1.1 states: "If PLUSPTYPE is present in the picture header, the motion vector values are restricted such that no element of the 16(16 (or 8(8) region that is selected shall have a horizontal or vertical distance more than 15 pixels outside the coded picture area".

The potential problem is as follows and could occur for DIRECT predicted macroblocks in B frames: If UMV is on and the new extended motion vectors are used, consider the case where the forward MV is 40 pixels and the B frame is in the middle of the previous and future frames. For a DIRECT predicted macroblock at the top edge of the frame, the forward motion vector would be 20 pixels and the backward motion vector would be -20 pixels. Unless the DIRECT mode is not used for this macroblock, or unless the backward motion vector is clipped (to –15 pixels), pixels outside the 15 pixels mentioned in section D.1.1 may be accessed.

Now the question is: should the encoder make sure no such macroblocks occur, or should the decoder be able to handle this situation gracefully?

The tentative answer is that the encoder shall make sure that no such macroblocks occur, by manipulating mode decisions and/or motion vector values as necessary.

Rationale: Again the conservative response has been chosen, to ensure interoperability regardless of which interpretation is assumed in a decoder.

2.5
Parsability of GN/MBA field in BCM

Under the "videomux" mode of Annex N (Reference Picture Selection), a BCM sent within an outgoing video bitstream refers to the contents of an incoming bitstream.

Parsing of the variable length GN/MBA field within the BCM, however, is dependent upon the incoming bitstream’s image resolution, use of slices, and use of reduced resolution update.  The length of the GN/MBA field is determined by these characteristics.

Does Annex N assume that the far-end recipient of the outgoing bitstream has an awareness of these characteristics of the incoming bitstream?  Or does Annex N assume that the conference is symmetric with respect to these characteristics?  If neither of these assumptions is made, then it would seem that the BCM cannot be parsed correctly in the videomux mode.

The tentative answer is that the far-end recipient of the outgoing bitstream (which contains BCM data referring to the incoming bitstream) must an awareness of these characteristics of the incoming bitstream.  No symmetry is assumed.

Rationale: We are reasonably certain this was the intent of the design.  No symmetry of operation is suggested anywhere in the text, and we believe none is necessary.  The design was for bi-directional video use, in which a system which sending video should be aware of the parameters of the video it is sending (which determine how the data it receives in response is parsed).
2.6 Macroblock Stuffing Preceding a Start Code

The question has arisen [Sullivan reflector email 7/6/00, Johansen reply 7/24/00] whether it is allowed to have a macroblock type coded as “stuffing” immediately followed by a picture, GOB, or slice start code in the bitstream.

The tentative answer is that encoders should not do this, as we believe it was not the intent of the original specification to allow this (with the intent being that after the last macroblock in a GOB, slice, or picture, the data flow is returned to the higher level rather than allowing it to remain at the macroblock level).  However, there are verbal reports that some encoders actually do this, so decoders should be designed to allow this.  However, we acknowledge that allowing macroblock-level stuffing just prior to a start code would add flexibility to the manner in which encoders control their bit rate, and thus might (in an ideal world) be a desirable feature to support.
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