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Recommendation Q.25

SPLITTING ARRANGEMENTSAND SIGNAL RECOGNITION TIMES
IN"IN-BAND" SIGNALLING SYSTEMS

1 General

In each "in-band" signalling system precautions should be taken so that, when the signalling in that system is
taking place:

11 no interference in the voice-frequency range from outside the system can pass into the system (i.e. into the
transmission path between the sending end and the receiving end of the voice-frequency signals), and

12 asfar as possible, no signalling current used in the system can pass into other systems, connected in tandem.
2 Sending-end splitting arrangements
21 In order to satisfy the condition in § 1.1 above, care should be taken that the correct operation of the signal

receiver at the other end of the circuit is not disturbed by:

- surges (transient currents) caused by the opening or closing of direct current circuits connected to the
speech wires of the switching equipment, whether these surges precede or follow the sending of asignal;

- noise, speech currents, etc., coming from tandem switched circuits, preceding or during the sending of a
signal.
2.2 For this reason the following arrangements have been made in the Signalling Systems No. 4 and No. 5 for the
transmission of voice-frequency signals on the international circuit:

i)  Theexchange side of the circuit shall be disconnected 30 to 50 ms before a voice-frequency signal is sent
over the circuit.

i)  The exchange side of the circuit will not be reconnected for 30 to 50 ms following the end of the sending
of avoice-frequency signal over the circuit.

2.3 Arrangements of the same type are required on System R1 and on national "in-band" systems [see § 3.4.1 b)
below].

3 Receiving-end splitting arrangements

3.1 General

3.1.1 In order to satisfy the condition in § 1.2 above, the length of the part of a signal which passes into another

system is limited by splitting the speech wires beyond the signal receiver when a signal is received and detected by
this receiver.
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The time during which the first part (sometimes called spillover) of a received signal passes into another
system, until the splitting becomes effective, is called "splitting time".

Too long a splitting time may result in interference to signalling on a tandem system depending on the signal
recognition time on the tandem system.

Too short a splitting time may result in an increase in the number of false operations of the splitting device by
speech currents (signal imitation) and so impair speech transmission.

The splitting time must therefore be a compromise between the above two factors.

The splitting device also serves to limit the duration of signals on one path of the 4-wire circuit from returning
over the other path by reflections at the termination; these reflections may give rise to faulty operation of signalling
equipment on the other path.

The protection against mutua interference between in-band signalling systems in international service

involves limitations of the length of any part of:

3121

3122

3.2

3.3

b)

0)

b)

the international signal that may be able to pass:
a)

from the international signalling system into a national signalling system (protection of the national
system);

from one international signalling system into another international signalling system, when they are
switched in tandem (protection of the international systems);

from one international circuit into another internationa circuit of the same system when they are
switched in tandem in the case of link-by-link signalling.

the national signal that may be able to pass:
a)

from the national signalling system into an internationa signalling system (protection of the international
system);

from one national signalling system into the national signalling system of another country via an
international connection (protection of the national system).

Protection of national and international systems against international systems

Conditions in § 3.1.2.1 above are met because international signalling systems have a splitting device on each
circuit. The splitting times of such systems are:

55 milliseconds for the compound signal element in System No. 4;

35 milliseconds for a signal in System No. 5;

20 milliseconds for a signal in System R1.

Protection of the international system against national systems

The condition in § 3.1.2.2 a) above is generally covered because:

the values given in the specifications of the CCITT standard systems as the minimum recognition time of
a line signal are in general greater than the splitting times of national systems (see the tables giving the
basic characteristics of national signalling systems in Supplement No. 3 at the end of this fascicle);

the signalling frequencies used in the international systems are, in the majority of countries, different
from those used in national systems.

It may be necessary, if the splitting time of a national signalling system is greater than the minimum signal
recognition time of an international system and the signalling frequencies used in the national system and international
system are the same or nearly the same, to insert a device at the international exchange which will prevent a part of the
national signal from passing into the international circuit for longer than this recognition time.
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34 Interference between national signalling systems when they are interconnected via an international circuit

34.1 To ensure protection of national signalling systems one against the other [protection defined under
§ 3.1.2.2 b) above], it has been recommended by the CCITT since 1954 that new national "in-band" signalling systems
should comply with the following two clauses:

a) not more than 35 milliseconds of a national signal should be able to pass into another country;

b) the connection between an international circuit and a national circuit should be split on the national
circuit at the international exchange 30 to 50 milliseconds before that exchange sends any signal over the
national signalling system.

Note - The object of these two clauses is to avoid interference, especialy in conditions that may exist on
international automatic connections.

3.4.2 The requirement of § 3.4.1 a) permits the signalling system used in country A to have a minimum signal
recognition time based on this value of 35 milliseconds. It will then be possible to ensure, without taking any other
precautions at the incoming end of an international circuit, that no fraction of a signal coming from country B, and
being of the same, or nearly the same, frequency as that used in country A, will be wrongly recognized as a signal in
country A.

One method of meeting the requirement of § 3.4.1 a) is to adopt a splitting time of less than 35 milliseconds
for the national systems.

Another method exists which does not involve such a limitation in the splitting times of national systems, and
which might be preferred when the design of the national signalling system is such that a short splitting time is not
normally justified for that system alone. This second method involves the introduction, in the international exchange,
of an arrangement for limiting the length of national signals which are liable to pass into the international circuit. Such
an arrangement would be used only on circuits to those countries where there is a danger that interference might arise.

34.3 The requirement of § 3.4.1 b) avoids the false operation of the guard circuit of a signal receiver situated at the
distant end of a national circuit.
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