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NOTES

1 ITU-T Recommendation Q.113 was published in Fascicle VI.1 of the Blue Book. This file is an extract from
the Blue Book. While the presentation and layout of the text might be slightly different from the Blue Book version, the
contents of the file are identical to the Blue Book version and copyright conditions remain unchanged (see below).

2 In this Recommendation, the expression “Administration” is used for conciseness to indicate both a
telecommunication administration and a recognized operating agency.

  ITU  1988, 1993

All rights reserved. No part of this publication may be reproduced or utilized in any form or by any means, electronic or
mechanical, including photocopying and microfilm, without permission in writing from the ITU.
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2.2  CONNECTION OF SIGNAL RECEIVERS IN THE CIRCUIT

2.2.1 The line signal receivers are permanently connected to the 4-wire side of the circuit. The register signal
receivers in System No. 5 are connected to the 4-wire side of the circuit when the register is associated with the circuit
for the setting up of the call; the same is valid (in the international exchanges) for the register signal receivers in
Systems R1 and R2.

2.2.2 An in-band line signal receiver should be protected against disturbing currents (voice currents or possibly
noise), coming from the near end of the circuit, by a buffer amplifier or other arrangement. The arrangement used
should introduce an appropriate supplementary attenuation in such a manner that, at the point where the line signal
receiver is connected, these disturbing currents are of such a level that they cannot:

- operate the line signal receiver;

- interfere with the reception of signals by operating the guard circuit of the line signal receiver.

The additional attenuation introduced should in consequence take account of:

a) the relative level n at the point where the signal receiver is connected (this relative level is obtained by
assuming a zero relative level at the distant origin of the circuit);

b) the minimum permissible signal level at the input to the signal receiver, for example:

-18 + n dBm in the case of System No. 4 (see Recommendation Q.123 § 3.2.1),

-16 + n dBm in the case of System No. 5 (see Recommendation Q. 144 § 2.4.1);

c) the maximum permissible level for disturbing currents (voice currents and switching noise) coming from
the near end of the circuit. The maximum level of voice current might be assumed to be, for example, +
10 dBm0 in the direction opposite to that of the signals. The nature of the switching noises depends on
the national systems used;

d) any attenuation (terminating set and possibly pads) between the point where the signal receiver is
connected and the point where the near-end disturbing currents are considered;

e) a safety margin to give an appreciable reduction of the level of disturbing currents coming from the near
end [as defined in c)] compared to the minimum level of the signal as defined in b).

2.2.3 When a register-signal receiver is connected to the circuit, the exchange side of the circuit is disconnected
and hence the receiver is not subject to near-end disturbances.

2.2.4 The Recommendations of Volume III concerning international circuits must still be met after the connection
of a signal sender and a signal receiver and of the switching equipment. In consequence, it is necessary to fix the limits
of input and output impedance, insertion loss, attenuation distortion, non-linear distortion, balance, and crosstalk of line
signal senders and receivers; an example of specification clauses concerning these conditions is given in
Recommendation Q.114.
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