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NOTES

1 ITU-T Recommendation Q.608 was published in Fascicle VI.6 of the Blue Book. This file is an extract from the
Blue Book. While the presentation and layout of the text might be slightly different from the Blue Book version, the
contents of the file are identical to the Blue Book version and copyright conditions remain unchanged (see below).

2 In this Recommendation, the expression “Administration” is used for conciseness to indicate both a
telecommunication administration and a recognized operating agency.

  ITU  1988, 1993

All rights reserved. No part of this publication may be reproduced or utilized in any form or by any means, electronic or
mechanical, including photocopying and microfilm, without permission in writing from the ITU.
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Recommendation Q.608

8      MISCELLANEOUS INTERWORKING ASPECTS

In producing the interworking specifications in the present form some interworking aspects were found, which are not
covered by the specifications of the signalling systems themselves and need to be taken into account when using the SDL
diagrams for interworking specification.

8.1 Transfer of no charge information

Difficulties related to the use of charge or no charge information were recognized by CCITT for the following
reasons:

In the case of interworking with systems not able to provide the no charge information together with the answer
signal, a no charge call is only possible by withholding the answer signal. In the international network, the absence of the
answer signal results in a time-out within a delay period of 2 to 4 minutes as described in Recommendation Q.118, which
considers this situation to be abnormal. Thus for certain cases of interworking, intentional withholding of the answer signal
would be identical with the abnormal condition. Thus discrimination is impossible.

It is recommended that:

a) withholding the answer signal cannot be a satisfactory solution since

- the connection may remain in the abnormal transmission condition (e.g. failure to enable the echo suppressor
in Signalling System R2 and retention of band-stop filter in Signalling System R1),

- the time supervision will interrupt the connection after 2 or 4 minutes,

and the answer signal should thus be retained (be used) even in the case of a no charge condition over the
international network;

b) there is no necessity to modify existing equipment to provide charge/no charge information transfer capabilities.

From a technical viewpoint, international no charge calls are possible without restrictions only when the Signalling
Systems No. 6, No. 7 (TUP) or R2 are used exclusively throughout the entire international network (assuming that no charge
information is received from the national network).

In the case of interworking with systems not able to transfer the no charge information, a no charge call can at
present only be provided by withholding the answer signal. Consequently the transfer of no charge information must not be
performed in these cases.

In the case of Signalling System No. 6, the information no charge should be sent together with the address-complete,
no charge. If this information is contradicted by the subsequent answer, charge signal the call should nevertheless not be
charged (§ 4.1.9, Signalling System No. 6 specification).

The transfer of no charge information is possible when interworking:

from any of the Signalling Systems: No. 61) , No. 7 (TUP)1) and R2 to any of the Signalling Systems: No. 6, No. 7
(TUP) and R2.


1) When interworking from Signalling System No. 6 or No. 7 (TUP) to Signalling System R2 the comments of § 8.1 have to be taken into

account.
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8.2 Time-out guidelines

8.2.1 Time-outs connected with subscribers’ behaviour

The specified register time-out of 4 to 6 seconds (after each digit is received which is resorted to when address
complete cannot be identified in another way) has proved to give satisfactory technical functioning at least in those cases
where the exception described in Recommendation Q.261, § 4.1.5, e) does not apply.

Insufficient information is obtained to motivate a change at this stage of the duration of the 4 to 6 seconds time-out
specified in the outgoing register in cases where no address-complete indication is available.

It is recommended that the 4 to 6 seconds interdigital time-out procedure should be used where needed only. It is
furthermore recommended that Administrations make their network numbering known to their respondents so that maximum
use of number length analysis can be made whenever address-complete information cannot be given.

8.2.2 General time-out guidelines for new signalling systems

i) 20-30 seconds is considered to be the proper time-out interval for outgoing registers for non-receipt of address
signals, or address complete.

ii) When backward signals are provided, if the address-complete signal is not available before 15-20 seconds after
the last received address signal at the incoming register, then an address incomplete signal should be sent. If,
however, it is known that the address is complete, then the time-out should be extended to 20-30 seconds.

iii) If it is known that a positive (real) address-complete signal is available but will not be returned within the lower
limit of the 20-30 second time-out period of the outgoing register then an artificial address-complete signal
should be sent within 15-20 seconds. The indiscriminate use of such a signal should be avoided. A new "call-in-
progress" signal should not be used instead of the "artificial address-complete" signal.

iv) When backward signals are not available and complete number length analysis in the outgoing register is not
practical, then the 4-6 seconds time-out is used to determine address complete instead of the 20-30 seconds time-
out mentioned in point i). This time-out commences when the minimum number length has been reached. The
number length is determined when the time-out matures or if the known maximum number length is received.

8.2.3 General time-out guidelines for existing signalling systems

These guidelines are primarily intended for signalling on international calls where fully overlap digit sending can
occur. Other guidelines may be appropriate to some national applications.

During call set up both incoming and outgoing registers are normally supervised by timers. The duration of the time-
out interval is defined in the relevant Recommendations defining the signalling systems. These are summarised in the table
below. In the case of a multi-link connection with overlap signalling, the time between digit transmission or reception will be
supervised at each exchange, and according to existing Recommendations, at both incoming and outgoing registers in each
exchange. It is considered that this situation is unsuitable since the cleardown of a call where insufficient digits are dialled can
lead to unpredictable results because of the possibility of timers expiring in a different order on subsequent call attempts. In
some cases this can lead to different tones being returned to the calling subscriber on subsequent calls. Since the first to expire
and therefore normally the controlling time-out will be the incoming register time-out of around 15-20 seconds, it is
recommended that this time-out should only be activated at a single point in the connection at any stage of call set up. The
most suitable point is the incoming register at the exchange closest to the called subscriber at any point in the call set up. To
achieve this it is recommended that the incoming register time-out should be inhibited at each exchange once the outgoing
circuit has been seized. The longer time-out of around 20-30 seconds which will be active at outgoing registers, and in some
cases incoming registers also, should not be inhibited.

This feature need not be implemented at existing exchanges or for Signalling System No. 4 which has time-outs not in
conformance with modern practice.
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8.2.4 Summary of inter-digital time-outs

Type of time-out
Signalling System

4 5 6 7 R1 R2

Outgoing 15-30 s

Q.127
§ 4.4.1.2a.2

20-30 s

Q.268
§ 4.8.5.1 (a)

20-30 s

Q.724
§ 6.4.1

> 24 s

Q.476
§ 5.5.1.2

Incoming

Receipt of digit

30-60 s

Q.127
§ 4.4.3(2)a

10-20 s

(to KP signal)
20-40 s

typical (to
ST signal)

Annex 2
Tables 4 and 6

15-20 s

Q.261
§ 4.1.6

15-20 s

Q.724
§ 1.7

10-20 s

(to ST signal)

Q.325
§ 3.6.2.2

8-24 s

(15-24 s)
(preferred)

Q.476
§ 5.5.2.1

Outgoing

Determination of
ST condition

4-6 s

Q.152
§ 3.2.1

4-6 s

Q.321
§ 3.2.1b(ii)

Incoming

Time-out after
ST received

20-30 s

Q.268
§ 4.8.5.3 (a)

20-30 s

Q.724
§ 6.4.3 (a)

8.3 Reset procedures

8.3.1 When the reset signal is received on an incoming Signalling System No. 6 or 7 (TUP) circuit the succeeding circuit is
released by the clear-forward procedure in all cases.

8.3.2 When the reset signal is received on an outgoing Signalling System No. 6 or 7 (TUP) circuit the response is:

i) to initiate the clear-forward sequence on the outgoing circuit;

ii) to release exchange equipment as appropriate, i.e. SPITE 3 in the register phase and SPITE 5 in the speech
phase;

iii) to return an appropriate signal and/or tone on the incoming circuit as shown in the following table.
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Signalling
System No.

Register phase Wait for answer Answered Clear-back

4 Busy flash Busy flash

5 Busy flash Busy flash

6 CFL CFL Clear-back + Congestion tone

7 (TUP) CFL CFL
congestion
tone if possible

if possible

R1 Congestion tone Congestion tone

R2 A4/B4 Congestion tone
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