EACO Regional E-waste Data Harmonization – Inception workshop

Date: 27th and 28th September 2021

Time: 10:00-17:00 EAT | 9:00 - 16:00 CEST

Platform: Zoom: <u>https://ehs-unu-</u>

edu.zoom.us/j/93383512367?pwd=Y1NqSWs5VHVGWVdoTmZydmJXbVNRQT09

Objectives:

• Provide an update of the project, and explain the need for harmonized data in the EACO region

- Provide a summary of comments received on the surveys and of the proposals to conduct national surveys on e-waste statistics
- Build capacity on e-waste statistics and the e-waste Generated Tool in order to provide all countries with the same tools for producing harmonized e-waste statistics.

Agenda:

Monday 27 th September 2021		
Time	Content (Speakers)	
10:00 – 10:15 (EAT)/	Welcome remarks on behalf of ITU, UNITAR and EACO	
09:00 – 09:15 (CEST)		
15 minutes		
10.15 – 10.30 (EAT)/	Project background and context (ITU):	
09:15 – 09.30 (CEST)		
15 minutes		
10.30- 11.00 (EAT) /	EACO's goal to obtain a central e-waste database (EACO)	
09:30 - 10:00 (CEST)		
30 minutes		
11.00 – 11.30 (EAT) /	Introduction to the questionnaire (UNITAR)	
10:00 – 10.30 (CEST)		
30 minutes		
11.30 – 11:45(EAT) /	Coffee break	
10:30 – 10:45 (CEST)		
15 minutes		
11.45 – 12:15 (EAT) /	Activity 1 - group discussion: on the questionnaire	
10.45 – 11:15 (CEST)		
30 minutes		
12:15 – 12:45 (EAT) /	Reporting and discussion	
11:15 – 11:45 (CEST)		
30 minutes		
12:45 – 13:45 (EAT) /	Lunch break	
11:45 – 12:45 (CEST)		
1 hr		

13:45 – 14:15 (EAT) / 12:45 – 13:15 (CEST) 30 min	Activity 2 - group discussion: on the distribution of the surveys (scope, scale, how)
14:15 – 14:45 (EAT) / 13:15 – 13:45 (CEST) 30 min	Reporting of the group work
14:45 – 15:30 (EAT)/ 13:45 – 14:30 (CEST) 45 min	Activity 3 - group work: making a country plan defining the steps that each country needs to take to pilot the questionnaire in the country.
15:30 – 16:00 (EAT)/ 14:30 – 15:00 (CEST) 30 min	Reporting and discussion
16:00 – 16:15 (EAT)/ 15:00 – 15:15 (CEST) 15 min	Wrap up and introduction of the topics of the second workshop day

Tuesday 28 th September 2021		
Time	Content (Speakers)	
10:00 – 10:15 (EAT)/ 09:00 – 09:15 (CEST) 15 minutes	Summary of the previous day	
10:15 – 10:45 (EAT)/ 09:15 – 09:45 (CEST) 30 minutes	General principles of e-waste statistics, summary of status of e-waste statistics in the EACO region.	
10.45 – 11.15 (EAT)/ 09:45 – 09.45 (CEST) 30 minutes	How to determine EEE Put on Market and E-waste generated, role of the household and business survey	
11.15– 11:30 (EAT) / 10:15 – 10:30 (CEST) 15 minutes	E-waste Toolkit: EEE Put on Market Tool	
11.30 – 11:45(EAT) / 10:30 – 11:45 (CEST) 15 minutes	Coffee break	
11.45 – 12.15 (EAT) / 10:45 – 11:15 (CEST) 30 minutes	Activity 4 – hands on practice: how to use the EEE POM tool	
12.15 – 12.45 (EAT) / 11:15 – 11.45 (CEST) 30 minutes	Reporting and discussion	
12:45 – 13:00 (EAT) / 11:45 – 12:00 (CEST) 15 minutes	E-waste Toolkit: E-waste Generated Tools	
13:00 – 14:00 (EAT)/ 12:00 – 13:00 (CEST) 1 hr	Lunch break	

14:00 – 14:30 (EAT)/ 13:00 – 13:30 (CEST) 30 min	Activity 5 – hands on practice: how to use the E-waste Generated Tool
14:30 – 15:00 (EAT) / 13:30 – 14:00 (CEST) 30 min	Reporting and discussion
15:00 – 15:30 (EAT)/ 14:00 – 14:30 (CEST) 30 min	Activity 6 - group work: making a plan for generating harmonized e-waste data, defining a deadline for every country to have compiled national e-waste statistics with the tools.
15:30 – 16:00 (EAT)/ 14:30 – 15:00 (CEST) 30 min	Reporting and discussion
16:00 – 16:15 (EAT)/ 15:00 – 15:15 (CEST) 15 min	Wrap up and conclusions