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RECOMMENDATION  ITU-R  SA.1161-1 

SHARING  AND  COORDINATION  CRITERIA  FOR  DATA  DISSEMINATION  AND  DIRECT 
DATA  READOUT  SYSTEMS  IN  THE  EARTH  EXPLORATION-SATELLITE 

AND  METEOROLOGICAL-SATELLITE  SERVICES  USING 
SATELLITES  IN  GEOSTATIONARY  ORBIT 

(Question ITU-R 141/7) 

(1995-1999) 
Rec. ITU-R SA.1161-1 

The ITU Radiocommunication Assembly, 

considering 

a) that the frequency bands allocated to the Earth exploration-satellite service (EESS) and the meteorological-
satellite (MetSat) service may be shared by several systems, including those operating in other services; 

b) that Recommendation ITU-R SA.1160 specifies the interference criteria needed to determine the sharing 
criteria; 

c) that the sharing criteria may be determined using the methodology described in Recommen-
dation ITU-R SA.1023; 

d) that the typical deployment of interfering stations may change over a period of years as a result of growth in 
the number of systems and revisions to frequency band allocations that are adopted by world radiocommunication 
conferences; 

e) that by governing the use of the radio-frequency spectrum in their territory and through international 
coordination of frequency assignments, administrations may exercise a degree of control over the number of systems that 
may generate interference at significant levels; 

f) that the interference level encountered by ship-borne earth stations in the MetSat service is unlikely to be worse 
than that encountered by earth stations operating on land; 

g) Recommendation ITU-R IS.848, which provides the methodology for determining when coordination is 
warranted between receiving and transmitting earth stations that operate in the same frequency band, 

recommends 

1 that the single-entry interference levels presented in Table 1 be used as sharing criteria, or as the basis for 
alternative forms of sharing criteria (e.g., power flux-density limits), for the protection of stations operating in the EESS 
and MetSat service; 

2 that the criteria specified in § 1 be used as the basis for coordination thresholds for receiving stations operating 
in the EESS and MetSat service in bands shared with terrestrial services; 

3 that a 6% increase in equivalent link noise temperature be used as the threshold for coordination between 
transmitting space stations and receiving earth stations operating in the EESS and MetSat service; 

4 that the deployment of interferers specified in Annex 1 be reviewed periodically in order to determine whether 
the typical interference environment and consequential sharing criteria should be revised. 

NOTE 1 – The sharing criteria of Table 1 (including the Notes thereto) are intended to be applied in frequency sharing 
analyses and the coordination of frequency assignments (i.e., as the minimum levels of accepted interference for 
applicable earth stations). In coordination applications, the actual interference seen by the receiving earth station should 
be compared with that assumed in Annex 1 in order to help determine whether an interfering signal power greater than 
the permissible single entry level can be accepted. Generally, this consideration may enable acceptance of interference 
levels that may be as high as those specified in the applicable interference criteria in Recommendation ITU-R SA.1160. 
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NOTE 2 – The coordination threshold specified in § 3 is sufficiently conservative to assure that interference will be 
below permissible levels in cases where coordination is not triggered. In order to apply that criterion when determining 
whether interference from transmitting spacecraft might be unacceptable, the methodology of Appendix S8 to the Radio 
Regulations may be adapted and applied to the stations concerned. In order to avoid unnecessary coordination, 
administrations may wish to assume that a certain amount of antenna discrimination is available from the receiving 
station (e.g., a level of discrimination that is available for 99.9% of the time). 

NOTE 3 – The criteria in Table 1 are based on the interference environment given in Annex 1 (also see § 4). 

 

TABLE  1 

Sharing criteria for stations in the EES and MetSat services 
using spacecraft in geostationary orbit 

 

 

 

 

 

Interfering signal power (dBW) 
in the reference bandwidth 
to be exceeded for no more 

than 20% of the time 

Interfering signal power (dBW) 
in the reference bandwidth 
to be exceeded for no more 

than p% of the time 

Frequency 
band 

(MHz) 

Function and 
type of 

earth station 

Space Terrestrial Space Terrestrial 

Direct data readout 
High gain antenna 

–170.7 dBW 
per 2.6 MHz(1) 

–150.7 dBW 
per 2.6 MHz(1) 

–159.4 dBW 
per 2.6 MHz(1) 

p = 0.0025 

–152.7 dBW 
per 2.6 MHz(1) 

p = 0.011 

Data dissemination 
Low gain antenna 

–182.4 dBW 
per 4 kHz(1) 

–162.4 dBW 
per 4 kHz(1) 

–163.2 dBW 
per 4 kHz(1) 
p = 0.0025 

–162.4 dBW 
per 4 kHz(1) 

p = 0.011 

1 670-1 710 
down-link 

Data dissemination 
High gain antenna 

–165.3 dBW 
per 2.11 MHz(1) 

–145.4 dBW 
per 2.11 MHz(1) 

–153.4 dBW 
per 2.11 MHz(1) 

p = 0.0025 

–147.2 dBW 
per 2.11 MHz(1) 

p = 0.011 

25 500-27 000 Direct data readout 
60.1 dBic antenna 

–152 dBW 
per 10 MHz(2) 

–135 dBW 
per 10 MHz(2) 

–116 dBW 
per 10 MHz(2) 

p = 0.05 

–116 dBW 
per 10 MHz(2) 

p = 0.1 

(1) The interfering signal powers (dBW) in the reference bandwidths are specified for reception at elevation angles ≥ 3°. 
(2) The interfering signal powers (dBW) in the reference bandwidths are specified for reception at elevation angles ≥ 5°. 
NOTE 1 – The single-entry interfering signal power thresholds in Table 1 is the permissible level of interfering signal power that 
falls within the specified reference bandwidth. Accordingly, the total power in interfering signals that are narrower than the reference 
bandwidth should be considered in frequency sharing analyses. In cases where the interfering bandwidth exceeds the reference 
bandwidth or does not fully overlap the passband of a specific receiver under study, the available frequency dependent rejection 
should be applied in conjunction with the specified permissible interference levels. The pertinent ITU-R SM Series 
Recommendations should be consulted for guidance on this matter. 

NOTE 2 – The sharing criteria presented in Table 1 are based on representative stations having the specified antenna gain values. 

NOTE 3 – In deriving the above sharing criteria from permissible total levels of interfering signal power, no allowance has been 
made for interference from spurious emissions. 

NOTE 4 – The specified level of single-entry interfering signal power may be directly converted to, and applied as, equivalent values 
of power flux-density only for earth stations that use low-gain, non-tracking antenna. 

NOTE 5 – Both the long-term (20% of the time) and short-term (p% of the time) sharing criteria must be met in order for interference 
to be at or below permissible levels. 

NOTE 6 – Sharing criteria specified for terrestrial signal paths are applicable to transmitting stations in terrestrial services and 
transmitting earth stations. 
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ANNEX  1 

Basis of sharing criteria 

1 Introduction 

This Annex presents the implementation of Recommendation ITU-R SA.1023 using the interference criteria arrived at in 
Recommendation ITU-R SA.1160. The permissible interference levels are subdivided according to Recommen-
dation ITU-R SA.1023 into space and terrestrial categories and then into the number of anticipated interferers in each 
category. The basis for these allotments is shown in Table 2 and a discussion of the interference environment in each 
band is presented below. 

 

TABLE  2 

Parameters used to derive sharing criteria 

 

 

 

 

2 Considerations for the 1 670-1 710 MHz 

The 1 670-1 690 MHz band is allocated on a primary basis to the MetSat (space-to-Earth), meteorological-aids, fixed and 
mobile (except aeronautical mobile) services. The 1 675-1 690 MHz band is allocated on a primary basis to the mobile-
satellite (Earth-to-space) service in Region 2. 

The 1 690-1 700 MHz band is allocated on a primary basis to the meteorological-aids and MetSat (space-to-Earth) 
services and, in Region 2, to the mobile-satellite service (Earth-to-space). The EESS is permitted provided such 
operations do not interfere with primary allocations. In ten countries a primary allocation exists for the fixed and mobile 
(except aeronautical mobile (R)) services. In two countries the fixed and mobile (except aeronautical mobile (R)) 
services have a secondary allocation. 

Long-term 
apportionment 

between categories 
of interferers 

Short-term 
apportionment 

between categories 
of interferers 

Equivalent 
number of 
long-term 
interferers 

Equivalent 
number of 
short-term 
interferers 

Interfering 
signal path 

Interfering 
signal path 

Interfering 
signal path 

Interfering 
signal path 

Frequency 
band 

(MHz) 

Function and 
type of 

earth station 

Space-
Earth 

Terrestrial Space-
Earth 

Terrestrial Space-
Earth 

Terrestrial Space-
Earth 

Terrestrial 

Direct data 
readout 

High gain antenna 

1% 99% 10% 90% 1 1 1 2 

Data 
dissemination 

Low gain antenna 

1% 99% 10% 90% 1 1 1 2 
1 670-1 710 

Data 
dissemination 

High gain antenna 

1% 99% 10% 90% 1 1 1 2 
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The 1 700-1 710 MHz band is allocated on a primary basis to the fixed, mobile, and MetSat (space-to-Earth) services and, 
in Region 2, to the mobile-satellite (Earth-to-space) service. The EESS is permitted provided such operations do not 
interfere with primary allocations. In Region 3 space research (space-to-Earth) is allocated on a primary basis in four 
countries. 

Space-to-Earth systems in the 1 670-1 675 MHz band may need to limit their emissions in order to protect the 
radioastronomy service operating in the adjacent band, such that terrestrial stations produce most of the interference. 
Above 1 675 MHz, it is expected that a greater number of space stations will operate and produce about the same 
long-term interference levels as terrestrial systems and relatively greater interference levels in the short term (i.e., as a 
result of temporal variations in MetSat earth station antenna gain towards the interfering satellites). The expectation that 
mobile earth stations could contribute substantially to interference arriving via terrestrial paths does not warrant different 
interference allocations for interfering terrestrial paths in Region 2, since terrestrial stations and mobile earth stations are 
unlikely to use the same frequencies in the same area. Further information is provided in Recommen-
dation ITU-R SA.1158. 
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