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RECOMMENDATION  692

NARROW-BAND  DIRECT-PRINTING  TELEGRAPH  EQUIPMENT
USING  A  SINGLE-FREQUENCY  CHANNEL

(Question 5/8)
(1990)

Rec. 692

The CCIR,

CONSIDERING

(a) that single-frequency channel operation is possible using the operating algorithm for narrow-band direct-
printing telegraph equipment described in Recommendations 476 and 625;

(b) that a changeover to single-frequency operation could make available additional radio channels in the MF and
HF bands;

(c) that investigations carried out in a number of countries have demonstrated that there is a real possibility of
using narrow-band direct-printing equipment using single-frequency radio channels;

(d) that no specific frequencies are allocated for NBDP single-frequency non-distress operation between ship and
coast stations, but under the provisions of Article 9 (No. 961) of the Radio Regulations, coast station frequencies could
be used for this purpose*,

UNANIMOUSLY  RECOMMENDS

1. that where possible and as an alternative to using two frequencies, use should be made in the maritime-mobile
service of narrow-band direct-printing telegraph equipment operating in the ARQ mode on a single frequency, under the
condition that no harmful interference is caused to other stations (see Article 9, No. 961 of the Radio Regulations);

2. that, in the case of single-frequency operation with narrow-band direct-printing equipment, the provisions and
operating procedures indicated in Annex I should be applied.

ANNEX  I

1. Channels to be used for single-frequency operation between coast stations and ship stations should be
indicated as such in the List of Coast Stations.

2. Also in the case of single-frequency operation, the procedures set forth in Recommendation 492 should be
followed.

3. In ship-to-shore and shore-to-ship communications operations should be carried out on one of the coast station
frequencies allocated for single-frequency operations.

4. In ship-to-ship communications operations should be carried out on one of the unpaired frequencies allocated
to ship stations for such operations.

5. The input circuits of a ship’s radio receiver used for single-frequency operations should effectively be
protected against excessive HF voltages induced by the ship’s associated transmiter.

6. The radio receiver used at the master station (see Recommendation 625) (normally the ship) should have
regained its full sensitivity sufficiently soon after the transmission period of the associated transmitter so as to be able to
accommodate short distances between master and slave stations (see Recommendation 625, § 1.7).

7. The radio receiver used at the slave station (see Recommendation 625) (normally the coast station) should
have regained its full sensitivity sufficiently soon after the transmission period of the associated transmitter.

8. The (noise) output from each transmitter used for this single-frequency operation should be sufficiently
suppressed during transmission pauses to a level which ensures that the effective sensitivity of the associated radio
receiver is not degraded.

9. The narrow-band direct-printing equipment should preferably be sensitive to input signals only during the time
period when signals are expected to be received from the other station.

_________________

_______________

* Administrations should take CONSIDERING (d) into account to the extent necessary when preparing their proposals for the next
competent WARC.
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