
Rec. ITU-R M.1086 1

RECOMMENDATION  ITU-R  M.1086

DETERMINATION  OF  THE  NEED  FOR  COORDINATION  BETWEEN
GEOSTATIONARY  MOBILE  SATELLITE  NETWORKS

SHARING  THE  SAME  FREQUENCY  BANDS

(Question ITU-R 83/8)

(1994)
Rec. ITU-R M.1086

The ITU Radiocommunication Assembly,

considering

a) that it is necessary to protect a network operating in the mobile-satellite services (MSS) from interference by
other such networks;

b) that Appendix 29 to the Radio Regulations (RR) provides a method for determining the need for coordination
between networks using geostationary satellites;

c) that in general, the discrimination of mobile earth station antennas is relatively low;

d) that coordination is usually required among mobile satellite networks in cases where the earth stations
operating in the service area of one network are visible to the satellite of the other network (see Note 1);

e) that networks employing frequency re-use may generate multiple entries of interference at the same
frequencies;

f) that, when CDMA techniques are employed by a satellite network, a number of mobile earth station or satellite
carriers may operate simultaneously at the same frequency;

g) that RR Appendix 4 identifies characteristics of planned satellite networks that are needed to determine
whether there is sufficient potential for interference to warrant coordination with respect to other satellite systems;

h) that RR Appendix 3 identifies characteristics of planned satellite networks that are needed to evaluate the
actual levels of interference that may be caused or received by the networks,

recommends

1. that the procedures of RR Appendix 29 be applied to determine the need for coordination among geostationary
mobile satellite networks sharing the same frequency bands;

2. that for a network that transmits several CDMA type carriers at the same frequency, the total transmitting
power density from all simultaneous transmitting mobile earth stations or satellites should be applied when calculating
∆T/T values in accordance with § 1;

3. that for networks employing CDMA, Administrations furnish the number of each type of carrier that may be
operated simultaneously on each uplink and downlink frequency in advance publication and coordination data
(RR Appendices 4 and 3, respectively) for MSS systems using geostationary satellites;

4. that for a network that employs frequency re-use, the total power density of all potential simultaneous
interference entities should be applied (see Note 2);

5. that for networks employing frequency re-use, Administrations furnish a description of the frequency re-use
capabilities in advance publication and coordination filings (RR Appendices 4 and 3, respectively) for MSS systems
using geostationary satellites.

Note 1 – MSS systems generally have a satellite antenna coverage area (e.g. area within the 4 dB discrimination contour)
that extends beyond its service area, and it may not be possible to assure that mobile earth stations associated with a
network will not be operated outside the service area of the network. Thus, there is a potential for interference between
earth stations located in the coverage area of one network (rather than only its service area) and visible satellites of other
networks, although satellite antenna discrimination of the latter networks may limit such interference to acceptable
levels.
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Note 2 – Networks employing the same frequencies in two or more satellite antenna beams may generate two or more 
significant interference entries in another network. In such cases, individual ∆T values associated with each potential 
entry of interference should be calculated and added when determining the value of ∆T/T for comparison with the 
coordination threshold (6%). 
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