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1. Definitions  

Unless otherwise indicated, the terms listed below shall have the following meanings for purposes of this 
Agreement: 

1.1. “Study Group 6 Participants” means Participants in the work of ITU-R Study Group 6, its 
Working Parties, Task Groups, Special Rapporteur Groups or any of its sub-groups. 

1.2. “ITU-R Document” means any ITU-R Report, Recommendation or related document. 

1.3. “ITU-R Recommendation” means an answer to a Question or part(s) of a Question which, 
within the scope of existing knowledge and studies, gives specifications, data or guidance; the 
recommended way or ways of undertaking a specified task; or a recommended procedure or 
procedures for a specified application and which is considered to be sufficient to serve as a basis 
for international cooperation, Adopted by the Study Group and Approved by the Member States 
for publication. 

1.4. “Draft ITU-R Recommendation” means any Recommendation that has been proposed for 
Adoption and further Approval.  

1.5. “SMPTE Document” means any SMPTE Standard, Recommended Practice and Engineering 
Guideline duly approved in accordance with SMPTE Administrative Practices. 

1.6. “SMPTE Deliverable” means a final SMPTE Document adopted by ballot for which no 
comments are received after it has been published on the SMPTE Web Site for forty-five (45) 
days. 

1.7. “Draft SMPTE Deliverable” means a SMPTE Document with an assigned Standards 
Committee number, which has achieved consensus at the Technological Committee level and is 
subject to approval by the Standards Committee according to SMPTE Administrative Practices. 

2. Authorization of Use of Documents  

2.1. The SMPTE authorizes the ITU to use all SMPTE Documents for internal use through a 
complimentary subscription from SMPTE Standards Service; and the ITU is hereby authorized to 
reproduce, translate and distribute these documents free of charge, as working documents, for the 
use of ITU-R Study Group 6 Participants to contribute to ITU meetings dealing with matters of 
common interest. 

2.2. The ITU authorizes the SMPTE to use, within its Technical Committees and related working 
groups, ITU-R Recommendations and SMPTE is hereby authorized to reproduce and distribute 
these documents free of charge, as working documents, only for the use of members of these 
SMPTE bodies. 

3. Scope of Use 

3.1. ITU-R Study Groups, in particular Study Group 6, may include in their documents or refer to 
current versions of SMPTE Documents. The SMPTE will provide the ITU-R with the Scopes of all 
SMPTE Documents, which may be used as summaries and referred to in ITU-R Documents. 
Subsequent versions of these SMPTE Documents, which have not been approved as Study Group 
6 documents, will be subject to an ITU disclaimer. For such subsequent versions of SMPTE 
Documents, the ITU-R will refer the reader to the SMPTE Web Site. 
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3.2. The ITU may distribute copies of SMPTE Documents, which are referenced or to be referred 
to in any ITU-R Report, Recommendation or similar documents, to Study Group 6 Participants on 
the same terms that the ITU-R make its own Documents available to these Participants. 

3.3. Notwithstanding Section 2.1, upon a request by the ITU, the SMPTE will grant the ITU-R on 
a case-by-case basis a licence to reproduce and distribute SMPTE Documents, that are either 
referenced or to be referenced in ITU-R Documents. 

3.4. Notwithstanding Section 2.2, upon a request by the SMPTE, the ITU will grant the SMPTE 
on a case-by-case basis a licence to reproduce and distribute ITU-R Documents that either 
reference SMPTE Documents or ITU-R Documents that are either referenced or to be referenced 
by SMPTE Documents, singly or on its CD-ROM standards sets. 

3.5. The reproduction of the above texts by the receiving Party shall be subject to the copyright 
arrangements set out in Section 5 below. 

4. Acceptance of Texts 

The Parties agree that referencing a document that has not yet been approved by the referenced 
body can lead to confusion; thus normative referencing will be usually limited to approved 
documents. If absolutely necessary, such a reference can be made where the ITU-R and the 
SMPTE are approving cooperative work requiring cross-references approximately in the same time 
frame. However the Parties agree to take into consideration the degree of stability or maturity of the 
document and its relationship with other existing or emerging documents. Neither party will 
reference a document, which has not yet been approved, without the originating party’s consent. 

4.1. Draft SMPTE Deliverables 

4.1.1. The SMPTE will adopt Administrative Practices defining which documents are 
appropriate to contribute to the ITU-R. The Parties agree that the SMPTE will contribute no 
document for consideration by the ITU-R until the document has at least achieved consensus 
at the Technology Committee level. On a case by case basis, the SMPTE may make liaison 
contributions related to work in progress in order to keep the ITU-R fully appraised of the 
SMPTE work. 

4.1.2. The ITU-R may accept, in whole or in part, the text of Draft SMPTE Deliverables as all 
or part of the text of a draft or final ITU-R Recommendation, with or without modification to 
the SMPTE Document. The acceptance of such texts shall be subject to the reservation that if 
the SMPTE Document undergoes major modifications by SMPTE, or if it is withdrawn as a 
result of public comments, or fails a vote or SMPTE Membership ballot, SMPTE shall 
immediately notify the ITU and the Parties shall discuss the consequences. If, following such 
discussions, the ITU-R still decides to accept texts from the modified or withdrawn Draft 
SMPTE Deliverable, it shall not acknowledge SMPTE as the source. 

4.2. SMPTE Deliverables 

The ITU may accept, in whole or in part, the text of adopted and published SMPTE 
Deliverables as all or part of the text of a draft or final ITU-R Recommendation, with or 
without modification to the SMPTE text. If the ITU-R changes the substance of any SMPTE 
Deliverable or otherwise substantially modifies its form or text, the ITU-R shall not 
acknowledge SMPTE as the source. 
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4.3. ITU-R Recommendations 

The SMPTE may accept, in whole or in part, the text of a final ITU-R Recommendation as all or 
part of the text of a draft or approved SMPTE Document, with or without modification to the ITU-
R text. If the SMPTE changes the substance of any ITU-R Recommendation, or otherwise 
substantially modifies its form or text, the SMPTE shall not acknowledge ITU-R as the source. 

5. Copyrights and Other Intellectual Property Arrangements 

5.1. When a Party hereto accepts texts from the other Party, as described in Section 4 above, the 
accepting Party shall so notify the other Party, which shall grant, in its capacity as the originating 
Party, a non-exclusive royalty-free copyright licence on the accepted texts to the accepting Party 
for sale, reproduction or translation by the latter, but the originating Party shall fully retain the 
copyright on its texts. In the case of a grant to the ITU, such a licence shall be granted in the six 
official languages of the ITU. 

5.2. Any documents or publications covered by such licences shall acknowledge the copyright of 
the originating Party, and shall identify with an appropriate degree of prominence those parts of the 
document or publication to which such copyright applies, under a format to be mutually agreed by 
the Parties. 

5.3. Where the original text of one Party is modified by the other for its own publication, the 
published document shall contain an indication of which parts of the original text have been so 
modified. No licence shall be required if (i) the substance of the original text is altered, (ii) the form 
or text is otherwise substantially modified or (iii) the text comes from a modified or withdrawn Draft 
SMPTE Deliverable. 

5.4. The Parties shall keep each other informed about their current policy with respect to intellectual 
property rights, which may be contained in the documents defined in Section 1. The originating 
Party shall inform the accepting Party if intellectual property rights of another entity have been 
asserted for any of the documents or texts provided under Section 4 above.  The recipient of the 
deliverables provided by the other Party shall undertake to respect the conditions stated in the 
intellectual property policy that has been adopted by the originating Party, which shall be binding as 
to the text or document exchanged. 

6. Electronic Document Exchange 

6.1. The Parties will provide to each other the documents covered by this Agreement via the 
Internet. Accordingly, if a document to be referenced is available on the Web, it is sufficient to 
provide its hyperlink. If the document is not available in this manner, a full copy of the document 
must be provided in electronic format and, where possible, with no reformatting necessary. 

6.2. For purposes of making SMPTE Documents available, the ITU-R Secretariat will establish an 
FTP area to enable free downloads of SMPTE Documents licensed to the ITU. The ITU will allow 
access to the FTP area only through the TIES account of Study Group 6 Participants. ITU will 
include a disclaimer regarding the unauthorized use or misuse of these documents. The objective is 
to have referenced documents available at no cost so that the Study Group 6 Participants may 
proceed with their evaluation of SMPTE Documents. 

6.3. The ITU will include hyperlinks to SMPTE Documents on its Web Site. 
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6.4. Future modifications to the electronic links to facilitate such document exchange shall be agreed 
upon by the Secretariats of the ITU-R and the SMPTE. 

7. Working Arrangements 

7.1. An ITU representative will act as liaison between SMPTE's Technology Committees and the 
ITU-R. The SMPTE agrees to provide ITU’s representative with copies of all correspondence 
from all SMPTE Technology Committees through e-mail reflectors, and with access to all work in 
progress of Technology Committees, including all Committee ballots, through an SMPTE FTP 
area. The ITU representative is authorized to distribute the above documents through the ITU FTP 
area referred to in Section 6.2 above. 

7.2. Subject to its rules for participation, the SMPTE will invite members of ITU-R Study Group 6, 
including Working Parties and Rapporteur’s Groups to participate directly and without charge in 
the work of relevant SMPTE Technology Committees and their subgroups. 

7.3. The SMPTE representation at ITU-R meetings will depend on its status as a Sector Member 
or Associate Member of the ITU-R. However, in accordance with Article 20, provision 248A of 
the ITU Convention, the Director of the ITU’s Radiocommunication Bureau in consultation with the 
Chairman of Study Group 6, may invite the SMPTE to participate pending its accession to ITU-R 
membership. 

7.4. To ensure the continued quality of ITU-R Recommendations, the ITU-R will evaluate the 
SMPTE document being proposed for reference in an ITU-R Recommendation in the context of 
SMPTE Administrative Practices. This evaluation will include the process by which the SMPTE 
output document is published and regularly maintained (i.e. reaffirmed, revised, withdrawn, etc.) 
and the document change control process (e.g. a clear, unambiguous document numbering scheme 
where updated versions of a given document are distinguishable from the earlier versions).  

7.5. Cooperation between the Parties will be a matter for the relevant ITU-R Study Group and the 
SMPTE Technical Committee concerned, or for the competent body within their respective 
structures. Therefore, further informal arrangements for the implementation of this Agreement shall 
be developed, as necessary, by representatives of the Parties as provided in Section 11.2 below. 

8. Term 

This Agreement shall be effective from the date of the last signature below and shall expire five (5) 
years from the date of the last signature below. The Term of this Agreement shall automatically be 
renewed for successive five-year terms, unless terminated by one of the Parties in accordance with 
the terms set forth in Section 9.1 below. 

9. Termination and Post Termination Right 

9.1. Either Party may terminate this Agreement at any time prior to its expiration upon sending 
written notice to the other Party one hundred and eighty (180) days prior to the effective date of 
termination. 

9.2. After the expiration or termination of this Agreement, the Parties shall immediately cease using 
their respective documents and shall not sell, distribute or otherwise deal in their respective 
copyrighted documents except as hereinafter provided. 






