
(ADD RRB22/484)
Rules concerning the simultaneous bringing into use or bringing back into use of multiple geostationary satellite networks with a single satellite[footnoteRef:1]  [1:  See also the provisions of Annex 7 “Orbital position limitations” of Appendix 30 and Resolution 548 (Rev.WRC-12) “Application of the grouping concept in Appendices 30 and 30A in Regions 1 and 3”] 

For operational purposes such as, for example, risk of collision, telemetry, tracking, and command operation, coordination agreement, etc., a satellite may have to shift a little from the notified nominal orbital position (including the ±0.1 degree tolerance for space stations on board geostationary satellites in the fixed-satellite service or broadcasting-satellite service) to provide the required services. In that particular instance, when requesting clarification under Nos. 11.44, 11.44B, 11.49 or 13.6 of the Radio Regulations on the bringing into use, bringing back into use or continuing use of the notified characteristics of a satellite network, the Board decided that the Bureau shall consider that a satellite located at no more than 0.5 degree of the notified longitude of the nominal position of the satellite network would be considered as fulfilling Nos. 11.44, 11.44B, 11.49 or 13.6 requirements, as appropriate, under the conditions that: 
1.	the space station is associated with one or more satellite network filings at one single orbital position, 
2.	the space station has the capability to maintain its position within the ±0.1 degree of its nominal positions, 
3.	no unacceptable interference be reported when the satellite’s excursion is exceeding this tolerance (up to maximum 0.5 degree), and 
4.	this operation does not cause more interference or require more protection than if the space station was operating within the ±0.1 degree tolerance of the notified orbital position.
In addition, the Board decided that the Bureau shall consider that a satellite located at no more than 0.5 degree from several notified nominal positions of satellite networks could be used for the bringing into use, bringing back into use or continuing use of the notified characteristics of frequency assignments of these satellite networks under Nos. 11.44, 11.44B, 11.49 or 13.6 only if the bandwidths of these frequency assignments do not overlap. Conditions 2 to 4 listed above also apply.
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