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	Radiocommunication Bureau

(Direct Fax N°. +41 22 730 57 85)


	
Administrative Circular


CAR/125
	8 January 2002


To Administrations of Member States of the ITU

Subject:
Proposed approval of 2 draft new and 6 draft revised Questions adopted by Radiocommunication Study Group 9 at its meeting of 11 and 12 October 2001 and joint meeting of Radiocommunication Study Groups 4 and 9 held on 24 October 2001
At the meeting of Radiocommunication Study Group 9 held from 11 to 12 October 2001, 2 draft new and 4 draft revised ITU-R Questions were adopted, and then at the joint meeting of Radiocommunication Study Groups 4 and 9 held on 24 October 2001, 2 additional draft revised ITU-R Questions were also adopted, and it was agreed to apply the procedure of Resolution ITU‑R 1-3 (see § 3) for approval of Questions in the interval between Radiocommunication Assemblies. The texts of these draft Questions are annexed to this Circular.

With regards to the provisions of § 3.4 of Resolution ITU-R 1-3, I should be grateful if you would inform the Secretariat (brsgd@itu.int) by 8 April 2002, whether your Administration approves or does not approve these Questions.

After the above-mentioned deadline, I will notify the results of this consultation by Administrative Circular. If the Questions are approved, they will have the same status as Questions approved at a Radiocommunication Assembly and will become official texts attributed to Radiocommunication Study Group 9.






Robert W. Jones





Director, Radiocommunication Bureau

Annexes:
8

Distribution:

-
Administrations of Member States of the ITU

-
Radiocommunication Sector Members participating in the work of Radiocommunication Study Group 9

annex 1

Source:

Document 9/64

DRAFT NEW Question ITU-R [COORDINATION-FWS]/9

Technical and operational aspects of coordination
for area-licensed fixed wireless systems

The ITU Radiocommunication Assembly,

considering
a)
that certain fixed wireless systems have been licensed on an area-basis in a number of countries;

b)
that licensees of fixed wireless systems (point-to-point, point-to-multipoint) can be licensed by service areas and are allowed to deploy systems anywhere in that area;

c)
that within each service area, there may be more than one licensee operating on different radio-frequency (RF) channels or frequency blocks (co-area/adjacent channel or blocks);

d)
that licensees operating in different service areas may also operate on the same RF channel or frequency block (adjacent area/co-channel or block);

e)
that traditional site-by-site coordination methods may not be practical for such cases;

f)
that it would be desirable to establish new ways to facilitate compatible operation between similar area-licensed fixed wireless systems in close geographical proximity;
g)
that it is basically desirable to encourage operator-to-operator coordination in order to promote fast deployment of area-licensed fixed wireless systems;

h)
that new coordination process would contribute to efficient geographical use of radio frequency spectrum;
j)
that such a process should be applicable to any frequency band;

k)
that with the agreement of administrations concerned, the coordination process may be applied domestically or between administrations where similar systems are near the border area(s);

l)
that some administrations have already adopted non-traditional process to address coordination between area-licensed fixed wireless systems,

decides that the following Question should be studied
1
What are the issues to be considered on coordination aspects between area‑licensed fixed wireless systems?

2
What coordination processes address possible coordination procedures between area‑licensed fixed wireless systems?

further decides

1
that the results of the above studies should be included in one or more Recommendation(s);

2
that the above studies should be completed by 2004.

Proposed category: S2

annex 2

Source:

Document 9/89

draft new question itu-r [fwa-rl 3.5 ghz]/9

Assessment of sharing and mitigation options to facilitate the use of the
band 3 400-3 700 MHz by certain FWA and radiolocation systems

The ITU Radiocommunication Assembly,

considering

a)
that the frequency range 3 400-3 800 MHz is allocated on a primary basis to the fixed service (FS) amongst other services in all ITU Regions;

b)
that this frequency range, amongst many others, is used for terrestrial systems operating in the FS for providing fixed wireless access (FWA) in a variety of situations, including in developing countries, and that this use is growing rapidly in many countries;

c)
that for economies of scale, global harmonization is preferred;
d)
that in parts of Regions 1 and 2, this band is the object of a regional harmonization Recommendation,

noting

a)
that there are countries that may choose not to implement FWA systems in this range because of another use for this frequency range; 

b)
that the radiolocation service is allocated on a primary basis in Regions 2 and 3 and on a secondary basis in Region 1 in the band 3 400‑3 600 MHz;

c)
that generally FWA applications use multipoint architectures, comprising a multiplicity of base and user terminals over an area;

d)
that there is a need to protect co-primary services and to continue to develop sharing conditions that would facilitate the deployment of both FWA systems and systems in the other allocated services;

e)
that there have been reported cases of harmful interference among radiolocation and communications systems operating in this and several other bands;

f)
that some mitigation options for ensuring the compatibility between digital fixed wireless systems and radar systems are given in Recommendation ITU-R F.1097,

decides that the following Question should be studied
1
What are the sharing conditions needed to ensure compatible operation between fixed wireless access systems in the fixed service and systems in the radiolocation service?

2
What mitigation techniques could be used to protect fixed wireless access systems in the 3 400-3 800 MHz band?

3
What are the appropriate methods and criteria for ensuring compatibility between radiolocation systems and fixed wireless access systems?

further decides 

1
that the results of the above studies should be included in one or more Recommendation(s);

2
that the initial studies on the Question should be completed by 2003.

Proposed category: S1

annex 3

Source:

Document 9/79

DRAFT REVISION OF QUESTION ITU-R 107-1/9

Characteristics of fixed wireless systems operating
in frequency bands above about 17 GHz

(1990-1993)

The ITU Radiocommunication Assembly,

considering

a)
that radio-relayfixed wireless systems make use of the fixed service frequency allocations above 17 GHz;

b)
that various techniques for the use of these frequencies are being implemented by administrations;

c)
that the radio-wave propagation characteristics at these frequencies are known to differ in some respects from those of lower frequencies and that some of these differences might be exploited to advantage;

d)
that the equipment techniques might differ from those used in the lower frequency bands,

decides that the following Question should be studied
1
What are the characteristics of radio-relayfixed wireless systems and equipment best suited for the radio-frequency bands above about 17 GHz?

2
What are the preferred methods that can be used to offset the effects of propagation on radio-relayfixed wireless systems operating above about 17 GHz?

3
What are the preferred modulation techniques for use in radio-relayfixed wireless systems at frequencies above about 17 GHz?

4
What is the susceptibility of these systems to interference and what is their potential for causing interference to other systems?

5
What are deployment characteristics for fixed wireless systems in frequency bands above about 17 GHz, in particular above 30 GHz?

further decides

1
that the revisions of Recommendations ITU-R F.1102 and ITU-R F.1498 should be completed by 2002 in relation to the work for WRC-03 agenda item 1.32.

NOTE 1 – See Recommendations ITU-R F.1102 and ITU-R F.1498.

Proposed category: C1

annex 4

Source:

Document 9/80

DRAFT REVISION OF QUESTION ITU-R 108-1/9

Radio-frequency channel arrangements for radio-relayfixed wireless systems operating in frequency bands above about 17 GHz

(1990-1993)

The ITU Radiocommunication Assembly,

considering

a)
that radio-relayfixed wireless systems make use of the fixed service frequency allocations above about 17 GHz;

b)
that radio-frequency channel arrangements may be required in these frequency bands where the use of both analogue and digital radio-relayfixed wireless systems is foreseen;

c)
that radio-wave propagation characteristics at these frequencies are known to differ in some respects from those of lower frequencies;

d)
that there may be a frequency limit beyond which Recommendations on radio-frequency channel arrangements are not necessary,

decides that the following Question should be studied
1
What are the preferred radio-frequency channel arrangements for the frequency bands above about 17 GHz, available for use by radio-relayfixed wireless systems?

2
What is the preferred radio-frequency channel spacing and what features of the system will affect the channel spacing?

3
Is there any frequency limit beyond which Recommendations on radio-frequency channel arrangements are not necessary and, if so, what is the frequency limit?

4
What guidelines should be established governing the contents of Recommendations as regards radio-frequency channel arrangements and utilization above about 17 GHz and above any frequency identified in § 3?

NOTE 1 - See Recommendations ITU-R F.595, ITU-R F.637, ITU-R F.746, ITU-R F.748, ITU‑R F.749, ITU-R F.1496, ITU-R F.1497 and ITU-R F.1520.

Proposed category: S2

annex 5

Source:

Document 9/90

DRAFT REVISION OF QUESTION ITU-R 118-3/9*
Sharing criteria between the mobile-satellite service
and the fixed service
(1990-1995-1999-2001)

The ITU Radiocommunication Assembly,

considering

a)
that systems in the fixed service are widely employed throughout the world and make extensive use of much of the radio-frequency spectrum;

b)
that the mobile-satellite service (MSS) is allocated in a number of bands in the ITU Radio Regulations on a primary basis co-equally shared with the fixed service;

c)
that there is potential for interference to systems in the fixed service from MSS systems using both geostationary and non-geostationary orbits;

d)
that several World Radiocommunication Conferences addressed a number of allocation issues that affected sharing between the fixed service and MSS,

decides that the following Question should be studied
1
What levels of interference from the MSS are acceptable to systems in the fixed service, including percentage of time considerations?

2
What are the necessary and acceptable constraints on the services to facilitate sharing?

further decides

1
that the initial studies on the Question should be completed by 2003.
NOTE 1 - "Systems in the fixed service" in this Question include fixed wireless access systems (both fixed technology based and mobile technology derived).

NOTE 2 - See Recommendations ITU‑R F.758, ITU-R F.1107, ITU-R F.1108, ITU-R F.1246, ITU‑R F.1335 and ITU-R F.1405.

Proposed category: C1

annex 6

Source:

Document 9/55

DRAFT REVISION OF QUESTION ITU-R 224/9* 

Mitigation techniques for use in reducing the potential for interference between  stations in the fixed service and airborne 
stations in the radionavigation service in the band 31.8-33.4 GHz

(1999)

The ITU Radiocommunication Assembly,

considering

a)
that the fixed service shares certain frequency bands with the radionavigation service (RNS), such as the band 31.8-33.4 GHz provisionally allocated to the fixed service by WRC-97 and confirmed by the WRC-2000 on a shared primary basis with the radionavigation service;

b)
that sharing studies show that the 31.8-33.4 GHz band could be used by the FS and the RNS if certain technical and operational measures are taken by both services;
c)
that WRC-2000 agreed footnote S5.547A in the Radio Regulations (RR), which requests administrations to take practical measures to reduce the potential for interference between airborne stations in the radionavigation service and stations in the fixed service in the band 31.8-33.4 GHz; 

d)
that it is necessary to provide guidance for determining practical mitigation techniques and operational measures which could reduce the potential for interference between stations in both services;
e)
that there may be both fixed type and mobile type systems in the radionavigation service,

decides that the following Question should be studied
1
What are the preferred mitigation techniques and operational measures which could reduce the potential for interference between airborne stations in the radionavigation service and stations in the fixed service in the band 31.8-33.4 GHz, taking account of RR footnote S5.547A? 



further decides
1
that the results of the above studies should be included in one or more Recommendations;

2 that the development of the Recommendation(s) above should be completed by 2003.
Proposed category: S1

annex 7

Source:

Document 4/78-9/99

Draft revision of QUESTION itu-r 209/9


Technical criteria for frequency sharing between the fixed service and the fixed-satellite service using highly elliptical orbits as it affects the fixed service
(1996)

The ITU Radiocommunication Assembly,

considering

a)
that the agenda for the World Radiocommunication Conference in 2003 (WRC‑03) includes an agenda item "to consider the regulatory and technical provisions for satellite networks using highly elliptical orbits";

b)
that systems in the fixed-satellite service using highly elliptical orbits have features, such as transmitting and receiving only during a long dwell‑time, normally around the apogee, of a single satellite over a specific range of latitude and longitude, repeating ground tracks, and stable and predictable service arcs;
c)
that satellite networks using highly elliptical orbits may impact on the sharing situation between the fixed-satellite service and the fixed service,

decides that the following Question should be studied
1
What are the technical criteria for frequency sharing between systems in the fixed service and systems in the fixed-satellite service using highly elliptical orbits as they affect the interference into and potential constraints on the fixed service?

2
Are there any regulatory requirements to define highly elliptical orbits from the viewpoint of the fixed service sharing frequency bands with the fixed-satellite service (see NOTE 1)?
further decides

1
that the above-mentioned studies should be completed by 2002.


NOTE 1 - The reply to decides 2 should be brought to the attention of the Special Committee on regulatory/procedural matters.
NOTE 2 - This Question is complementary and related to Question ITU-R 240/4.
Proposed category: C1

annex 8

Source:

Document 4/34-9/58

DRAFT REVISION OF QUESTION ITU-R 226/9*
Sharing feasibility of stations in the fixed service with earth stations 
on board vessels operating in the fixed-satellite service 
in the band 5 925-6 425 MHz and other uplink 
frequency bands at 6 GHz and 14 GHz
(1999)

The ITU Radiocommunication Assembly, 

considering


a)
that earth stations operating on an experimental basis with geostationary satellites in the bands 3 700-4 200 MHz and 5 925-6 425 MHz have been installed on board ships, oil and gas platforms and other vessels;
b)
that geostationary satellites operating in the fixed-satellite service are suited for providing wideband satellite communications for vessels in the bands 3 700-4 200 MHz and 5 925‑6 425 MHz;
c)
that Resolution 82 (WRC-2000) resolved to invite ITU-R, as a matter of urgency, to study, as a complement to the 3 700-4 200 MHz and 5 925-6 425 MHz bands, the use of other fixed‑satellite service allocations for earth stations on board vessels transmitting in the 6 GHz and 14 GHz bands;
d)
that when entering and leaving a port, earth stations on board vessels operating in the fixed‑satellite service may need to operate in the vicinity of existing or planned systems in the fixed service and other services;

e)
that earth stations installed on board vessels may need to operate when stationary in fixed locations, such as when docked in port;

f)
that control of mutual interference between earth stations on board vessels and stations in the fixed service and other services is needed,

decides that the following Question should be studied
1
To what extent can stations in the fixed service share the band 5 925-6 425 MHz, as well as other uplink bands at 6 GHz and 14 GHz, with earth stations on board vessels that provide wideband communications through geostationary satellites in the fixed-satellite service?
2
What are the preferred frequency bands for use by earth stations on board vessels transmitting in the 6 GHz and 14 GHz bands other than the 5 925-6 425 MHz band? (See NOTE 1)

3
What are the appropriate methods for coordination between fixed service systems and earth stations on board vessels operating in the fixed-satellite service frequency bands?
4
What are the regulatory, technical and operational constrains to be applied to earth stations on board vessels operations referred to in decides 1 and 2?

further decides

1
that the results of these studies should be made available to CPM-02;

2
that the results of these studies should lead to the formulation of appropriate Recommendations by 2002.
NOTE 1 – This study should include considerations of services in addition to the fixed service, which share the bands.

NOTE 2 – This Question is complementary and related to Question ITU-R 254/4.

Proposed category: C1

________________
*	This Question should be brought to the attention of Radiocommunication Study Group 8 (WP 8D).


* 	This Question should be brought to the attention of Radiocommunication Study Group 8.


*	This Question should be brought to the attention of Radiocommunication Study Group 8 (WP 8D).
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