

## Conformity and Interoperability Training for AMS Region on Type Approval Testing for Mobile Terminals and NGN, Homologation Procedures and Market Surveillance



Campinas, Brazil, 27 June - 01 July 2016

Schedule	Monday	Tuesday	Wednesday	Thursday	Friday
8:30 – 9:00 (30min)	CPqD and ITU welcome address	Basic concepts on IMT technologies (2G, 3G, 4G and 5G), and other mobile radiocommunication technologies (e.g. Wi-Fi, Bluetooth, NFC)	Aspects regarding Specific Absorption Rate (SAR) Testing	Next-generation Networks (NGN) basic concepts. Overview on NGN principles. Integration and interoperability aspects.	NGN architecture and technologies. Migration from existing networks to NGN networks.
9:00 – 9:30 (30min)	CPqD showroom				
9:30 – 10:30 (1h)	ITU C&I – Conformity and Interoperability Programme		Aspects regarding EMC Testing e Safety Testing		Interoperability aspects. SIP-I migration from existing networks to NGN (SIP-ISUP (ITU-T Rec. Q.784/Q.850))
10:30 – 10:45 (15min)					
10:45 – 11:15 (30min)	ITU C&I – Conformity and Interoperability Programme (Cont.). And Procedures for establishing C&I Regimes, homologation procedures	Standards and test specifications for mobile terminals	Aspects regarding EMC Testing e Safety Testing	SIP Protocol	Quality (PESQ ITU-T Rec. P.862)
11:15 – 12:00 (45min)			ISO/IEC 17025 accreditation - measurement uncertainty - calibration		
12:00 – 13:00 (1h)	Market Surveillance and Enforcement	Workshop at Mobile Lab RF - 2G / Bluetooth / Wi-Fi	measurement uncertainty - canoration	H.248/Sigtran Protocol	Workshop at NGN Lab interoperability aspects. SIP-ISUP SIP –I (ITU-T Rec. Q.1912.5 Profile C)
13:00 – 14:00 (1h)	Lunch				
14:00 – 14:30 (30min)	The role of testing laboratories to the conformity assessment system	Workshop at Mobile Lab RF - 3G / 4G	Workshop at Mobile Lab RF - 4G / 3G	Workshop at NGN Lab Instrumentation; Protocols: SIP	Workshop at NGN Lab Voice Quality (PESQ ITU-T Rec. P.862)
14:30 – 15:30 (1h)	Type Approval in Americas Countries`report				
15:30 – 15:45 (15min)					
15:45 – 17:00 (1h15min)	Type Approval in Americas Countries` report (Cont.)	Workshop at Mobile Lab RF - Bluetooth / Wi-Fi / 2G	Workshop at Mobile Lab (SAR)	Workshop at NGN Lab Protocols: H.248/Sigtran	Training closure

http://www.itu.int/en/ITU-D/Technology/Pages/Events.aspx