East Africa Regional E-waste Data Validation Workshop

12 - 14 October 2022

Project background and context



Project background and objectives

- Provide technical assistance to harmonize e-waste data collection.
 - Burundi, Kenya, Rwanda, South Sudan, Tanzania and Uganda.
- Support the relevant strategic actions of the EACO Regional E-waste Management Strategy.
- Sustain a regional e-waste database maintained by the EACO Secretariat.
- Ensure continuation of previous e-waste data and statistics support provided by the Global E-waste Statistics Partnership in the region.



Timeline

Project activities Supporting national statistics Validating country data through bodies to collect and improve comparing and learning from e-waste data and statistics in a pilot results during an in-person harmonized manner. workshop. **Inception Training Validation Training** Jan 2023 Mar 2021 05 04 01 02 03 **Publication Regional Trial Harmonized Surveys** Publishing an East Africa Trialing the harmonized Developing regional E-waste Baseline Study household and business baseline surveys for focused on survey and households and surveys in Kenya and E-waste Toolkit results. Burundi. businesses.

Goals of the Regional E-waste Data Validation Workshop

Finalise data	Review and learn	Improve data	Publication	Discuss project
from Toolkit	from survey data	harmonization	preparation	next steps
Finalise the e- waste data and statistics being collected at the national level using E-waste Toolkit. Ensure regional harmonization in the six EACO Member States.	Review and validate the household and business survey data from Kenya and Burundi. Share lessons learnt, revise, if necessary, the survey questions.	Improve understanding and collection of e-waste data. Harmonized approach and enhance stakeholder cooperation.	Begin preparing the East Africa E- waste Baseline report. The data from this workshop will feed into the report. Improve comparability between countries.	Discuss future e- waste data opportunities and explore the possibility of continuing the efforts made from the pilot household and business surveys. Understand resource capacity for conducting national surveys.

E-waste data

Global

Importance of e-waste data

• Improve comparability between countries.

• Serve as a basis for e-waste statistics, ewaste indicators and contribute to the SDGs.

• Helps evaluate developments over time, set and access targets, identify best practices for policy.

• Two approaches of collecting e-waste data; household and business data complements supply data and provides additional insights.



Agenda Day 1: Data validation workshop

Wednesday 12 th October 2022				
Time (EAT)	Content: Household and Business Surveys	Facilitator(s)		
08:30 – 09:00 (30 mins)	Arrival of participants and morning tea/coffee	All participants		
09:00 – 09:30 (0 mins)	Welcome and opening remarks	EACO and CA		
09:30 – 09:45 (15 mins)	Project background and context	ITU		
09:45 – 10:00 (15 mins)	EACO's goal to obtain a central e-waste database	EACO		
10:00 – 10:45 (45 mins)	Introduction to the questionnaire (UNITAR) and summary of the methodology	UNITAR and GeoPoll		
	used for sampling and conducting the surveys in the two countries (GeoPoll)			
10.45 – 11:10 (25 mins)	Morning tea/coffee break and group photo			
11.10 – 11:40 (30 mins)	Summary of the key results of the survey by country/region/sector. Lessons	GeoPoll		
	learned and key results relating to the household and business surveys in			
	Burundi and Kenya.			
11:40 – 13:00 (1 hr 20 mins)	Group activity: Survey discussion and data interpretation	All participants		
13:00 – 14:00 (1 hr)	Lunch break			
14:00 – 14:15 (15 mins)	Introduction to group activity: creating a national roadmap to conduct a	ITU and UNITAR		
	national e-waste survey			
14:15 – 15:15 (1 hr)	Group activity: Creating a national roadmap to conduct a national e-waste	All participants		
	survey			
15:15 – 16:00 (45 mins)	Discussion and reporting of the group work	Group focal points		
16:00 – 16:15 (15 mins)	Wrap up and introduction of day 2	ITU and UNITAR		
16:45 – 17:00 (45 mins)	Networking and afternoon tea/coffee break	All participants		

Agenda Day 2: Data validation workshop

Thursday 13 th October 2022				
Time (EAT)	Content: E-waste Toolkit	Facilitator		
09:00 - 09:15 (15 mins)	Summary of day one	ITU		
09:15 - 09:30 (15 mins)	General introduction on why we need data on e-waste generated:	ITU and UNITAR		
09:30 - 10:00 (30 mins)	E-waste Toolkit: EEE Put on Market Tool	UNITAR		
10:00 - 10:20 (20 mins)	Reporting on what data participants have collected for the next activities on using EEE POM Tool	All participants		
10:20 - 10:40 (20 mins)	Mid-morning tea/coffee break			
10:40 - 12:00 (1 hr and 20	Using the EEE POM Tool and inserting the POM data - Individual laptops	UNITAR and ITU		
mins)				
12:00 - 12:30 (30 mins)	E-waste Toolkit: E-waste Generated Tool	UNITAR		
12:30 - 13:30 (1 hr)	Lunch break			
13:30 - 14:15 (45 mins)	Using the E-waste Generated Tool and inserting the data - Individual laptops	UNITAR and ITU		
14:15 - 15:00 (45 mins)	Reporting of results and discussions	All participants		
15:00 - 15:20 (20 mins)	Afternoon tea/coffee break			
15:20 - 16:00 (40 mins)	Challenges faced and summary of recommendations going forward for inclusion into the baseline report	All participants		
16:00 - 16:15 (15 mins)	Wrap up and introduction of day 3	UNITAR, EACO, ITU		

www.itu.int

Agenda Day 3: Data validation workshop

Friday 14 th October 2022				
Time (EAT)	Content: Baseline Report	Facilitator		
09:00 - 09:30 (30 mins)	Introduction to the e-waste baseline study report and overview of the proposed structure	EACO		
09:30 - 10:00 (30 mins)	Reviewing the report structure: What's missing?	All participants		
10:00 - 11.00 (1 hr)	Group work: Agreement on key outcomes and future recommendations:	ITU and UNITAR, all participants (in pairs)		
11:00 - 11:20 (20 mins)	Mid-morning tea/coffee break			
11:20 - 12:10 (40 mins)	Presentation of discussions	All participants		
12:10 - 12:45 (35 mins)	Project next steps: timelines, reviewing and validation procedures, publishing, final comments/feedback	ITU		
12:45 - 13:00 (15 mins)	Closing remarks	EACO		
13:00 - 14:00 (1 hr)	Lunch and depart after lunch	All participants		
14:00 - 17:00 (3 hrs)	Networking event	ITU, UNITAR, EACO and invited guests		



Thank you!

Contact: Rosie McDonald *E-waste Data Associate Officer* <u>rosie.mcdonald@itu.int</u>

