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RECOMMENDATION ITU-R SA.1023

METHODOLOGY FOR DETERMINING SHARING AND COORDINATION CRITERIA
FOR SYSTEMS IN THE EARTH EXPLORATION-SATELLITE AND
METEOROLOGICAL-SATELLITE SERVICES

(Question ITU-R 138/7)

(1994)

The ITU Radiocommunication Assembly,
considering

a) that frequency bands allocated to the Earth exploration-satellite and meteorological-satellite services may be
shared by several systems, including systems operating in other services,
b) that sharing and coordination criteria for the Earth exploration-satellite and meteorological-satellite services
should relate to the minimum level of interference that can be accepted from an individual interferer;
c) that, although specific systems may have performance objectives that differ from those recommended for the

service, all systems operating in the Earth exploration-satellite and meteorol ogical -satellite services should accommodate
interference at levels greater than or equal to the permissible levels of interference that are recommended for the service;

d) that the methodology used to develop sharing and coordination criteria for the Earth exploration-satellite and
meteorol ogical-satellite services may be applied to specific systems in order to determine acceptable single entry levels
of interference that are greater than or equal to the permissible levels,

recommends

1 that the methodology of Annex 1 be used for the development of sharing criteria for the Earth exploration-
satellite and meteorol ogical-satellite services and for specific systems operating in these services,

2. that the sharing criteria determined in accordance with § 1 be considered in the development of coordination
criteria for the Earth exploration-satellite and meteorological-satellite services and for the specific systems operating in
these services.

ANNEX 1
Initial division of interference criteria

In cases involving Earth exploration- or meteorological-satellite space-to-Earth transmissions, it is useful to
initially divide the permissible level of total interfering signal power (i.e., interference criteria) between interference via
terrestrial signal paths (i.e. for earth and terrestrial station transmissions) and space-to-Earth signal paths (including
meteorological-satellite and earth exploration-satellite) because the assumed number of interferers and the associated
interference statistics usually differ between these two categories of interfering services. In other cases, this initial
division is unnecessary. The initial division is accomplished using the following equations:

is(20) = i(20) x (A¢/100) (1a)

i1(20) = i(20) — is(20) (1b)
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is(ps) = 1(p) — it(20) (2a)
it(p) = i(p) —is(20) (2b)
Ps = p x (as/100) (2c)
Pt =P —Ps (2d)
where:
i (20): permissible level of total interfering signal power (W) to be exceeded for no more than 20%

of thetime (i.e., long-term interference criteria)

is(20),is(pg): interfering signal power (W) level budgeted for space-to-Earth signals that is to be exceeded
for no more than 20% and ps%o of the time, respectively

it(20), it (py): interfering signal power (W) level budgeted for terrestrial signal paths that is to be exceeded
for no more than 20% and p;% of the time, respectively

As: percentage of permissible level of total interfering signal power (W) alotted for interference
from space-to-Earth signals

i(p): permissible level of total interfering signal power (W) to be exceeded for no more than p% of
thetime (i.e., short-term interference criteria)

p: percentage of time associated with the short-term interference criteria

Ps: percentage of time that space-to-Earth signals may exceed the interference threshold

pt: percentage of time that signals propagated over terrestrial paths may exceed the interference
threshold

ag: p_ortiacl)n (percentage) of the percentage of time p alotted to interference from space-to-Earth
signals.

In equation (1), the long-term interference criteria are divided on a power basis among interference categories.
Thisis because long-term space-to-Earth and terrestrial interference levels are expected to be present simultaneously.

The short-term interference criteria are divided, in equation (2), among space-to-Earth and terrestrial
interference categories. Short-term enhanced levels of interference are not likely to occur simultaneously. However,
interference from space-to-Earth paths at their long-term level must be considered when the short-term interference
budget is established for terrestrial interfering signal paths, and vice versa.

Values for the parameters Ag and ag should be selected to correspond with the relative levels of interference
expected from space and terrestrial services. These parameter values are estimated from the allocations, interfering
service characteristics, and anticipated usage of the subject frequency band.

Deter mination of permissible single entry interference levels

Equations (3) and (4) accomplish subdivision of the interference budgeted to space-to-Earth signal paths (and
terrestrial signal paths, where applicable) in order to establish an appropriate permissible level of interfering signal
power from individual transmitters (i.e., single entry interference).
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i'(20) = i(20)/n (©)]
() =i(p)/yn — ((20) x (1 -vy)) (4a)
p =p/n (4b)

where primed (') parameters denote the permissible level of single entry interfering signal power (i.e., sharing criteria)
and:

i’ (20): permissible level of interfering signal power (W) for individual space or terrestrial interferers
(depending on value of i (20) that is used) to be exceeded for no more than 20% of the time

i (20): permissible level of total interfering signal power (W) for space or terrestria interferers to be
exceeded for no more than 20% of the time

p: percentage of time associated with the short-term interference criteria (equals ps or p; in cases
where the initial subdivision of interference is made)

p: percentage of time calculated for use in specifying short-term single entry sharing criteria

n: equivalent number of space or terrestrial interferers

i"(p): permissible level of interfering signal power (W) for individual space or terrestrial interferers

(depending on value of i (p) that is used) to be exceeded for no more than p’' % of the time

i(p): permissible level of total interfering signal power (W) for space or terrestrial interferers to be
exceeded for no more than p% of thetime

y: fraction of space or terrestrial interferers producing interference at enhanced levels (0 <y < 1), (yis
analogous to a correlation coefficient and is usualy equa to 1/n, i.e. interference entries are
mutually uncorrelated).

Equations (3) and (4) are similar in nature to equations (1) and (2). Long-term interference allowances are
subdivided on a power basis and short-term interference allowances are subdivided on a percentage of time basis. In
equation (4), only some of the interferers are assumed to be enhanced to their short-term levels because they are
uncorrelated. While these interference entries are enhanced, al other entries are assumed to be at their long-term levels.
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