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RECOMMENDATION  ITU-R  BO.1505 

Coordination procedure for assignments of space operation 
service in the guardbands of Appendices S30 and 

S30A Plans of the Radio Regulations (RR) 

(Question ITU-R 99/11) 

 

(2000) 

 

The ITU Radiocommunication Assembly, 

considering 

a) that § 3.9 of Annex 5 of RR Appendix S30 and § 3.1 and 4.1 of Annex 3 of RR 
Appendix S30A allow assignments of the space operation service to operate in the guardbands of 
RR Appendices S30 and S30A Plans; 

b) that RR No. S1.23 stipulates that the functions of space operation service will normally be 
provided within the service in which the space station is operating, 

recognizing  

a) that Annex 5 of RR Appendix S30 does not stipulate any coordination procedure for the 
transmissions of the space operation service in the guardbands of these Plans; 

b) that the space operation service in the guardbands of these Plans should be included in the 
coordination procedure to receive and provide proper protection from and to other services; 

c) that various types of coordination procedures exist for the fixed-satellite service (FSS) 
sharing the same band with the broadcasting-satellite service (BSS) and its associated feeder links 
in the bands covered by RR Appendices S30 and S30A, 

recommends  

1 that the coordination procedure for space operation service in the guardbands of the BSS 
and associated feeder-link Plans contained in RR Appendices S30 and S30A, should be based on 
the information contained in Table 1. 
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TABLE  1 

Coordination requirement for space station of space operation service in guardbands in BSS and associated feeder-link Plans 
 

Applicable 
procedure 

Case Frequency bands 
(and Region) of the 
service for which 

coordination is sought 

Threshold/condition Calculation 
method 

Remarks 

RR No. S9.7 A station in a satellite network using 
the geostationary-satellite orbit 
(GSO), in any space radiocommuni-
cation service, in a frequency band 
and in a Region where this service is 
not subject to a Plan, in respect of any 
other satellite network using that 
orbit, in any space radiocommuni-
cation service in a frequency band and 
in a Region where this service is not 
subject to a Plan, with the exception 
of the coordination between earth 
stations operating in the opposite 
direction of transmission, when at 
least one of these networks is in the 
space operation service 

11.7-11.714 GHz (R1, R3) 
12.189-12.2 GHz (R3) 
12.2-12.212 GHz (R2) 
12.489-12.5 GHz (R1) 
12.688-12.7 GHz (R2) 
14.5-14.5118 GHz  
(R1 except Europe, R3)(1) 
14.78814-14.8 GHz 
(R1 except Europe, R3)(1) 
17.3-17.312 GHz (R2) 
17.3-17.314 GHz (R1, R3) 
17.788-17.8 GHz (R2) 
18.089-18.1 GHz (R1, R3) 

Value of ∆T/T exceeds 6% RR Appendix S8  

Article 7 of RR 
Appendix S30/ 
RR No. S9.8 

A transmitting space station in the 
space operation service using the 
GSO in respect of earth stations of 
the BSS which are subject to the 
Plans in RR Appendix S30 

11.7-11.714 GHz (R1, R3) 
12.189-12.2 GHz (R3) 
12.2-12.212 GHz (R2) 
12.489-12.5 GHz (R1) 
12.688-12.7 GHz (R2) 

a) There is an overlap in the necessary band-
widths of the space stations of the space 
operation service and BSS, and the pfd of the 
space station of the space operation service 
exceeds the value given in Annex 4 of RR 
Appendix S30 on the territory of another 
administration. 

b) There is no overlap in the necessary band-
widths of the space stations of the space 
operation service and BSS, and the difference 
in frequencies between the wanted and 
interfering transmission is less than 27.5 MHz, 
and the single entry C/I is less than 26 dB 
within the service area of the BSS space station 
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TABLE  1  (continued) 
 

Applicable 
procedure 

Case Frequency bands 
(and Region) of the 
service for which 

coordination is sought 

Threshold/condition Calculation 
method 

Remarks 

RR No. S9.9/ 
Article 7 of RR 
Appendix S30A 

An associated earth station in the 
space operation service, in respect of 
a BSS feeder-link space station 
which is subject to the Plans in RR 
Appendix S30A 

14.5-14.5118 GHz 
(R1 except Europe, R3)(1) 
14.78814-14.8 GHz  
(R1 except Europe, R3)(1) 
17.3-17.312 GHz (R2) 
17.3-17.314 GHz (R1, R3) 
17.788-17.8 GHz (R2) 
18.089-18.1 GHz (R1, R3) 

a) There is an overlap in the necessary band-
widths of the wanted and interfering trans-
missions, and the value of ∆T/T exceeds 4%. 

b) There is no overlap in the necessary band-
widths of the wanted and interfering 
transmissions, and the difference in frequencies 
between the wanted and interfering 
transmissions is less than 27.5 MHz, and the 
single entry C/I is less than 26 dB at the input 
of the BSS feeder-link space station 

a) Case I of RR 
Appendix S8 

 

Article 4 of RR 
Appendix S30 

A transmitting space station in the 
BSS for which a modification to one 
of the Plans in RR Appendix S30 is 
proposed, in respect of a receive 
earth station in the space operation 
service 

11.7-11.714 GHz (R1, R3) 
12.189-12.2 GHz (R3) 
12.2-12.212 GHz (R2) 
12.489-12.5 GHz (R1) 
12.688-12.7 GHz (R2) 

a) There is an overlap in the necessary band-
widths of the wanted and interfering trans-
missions, and the value of ∆T/T exceeds 3%. 

b) There is no overlap in the necessary 
bandwidths of the space stations of the space 
operation service and BSS, and the difference 
in frequencies between the wanted and 
interfering transmission is less than 27.5 MHz, 
and the single entry C/I is less than 27 dB at 
the input of the receive earth station within the 
service area of the space station in the space 
operation service 

a) Case I of RR 
Appendix S8 

 

Article 4 of RR 
Appendix S30A 

A transmitting BSS feeder-link earth 
station for which a modification to 
one of the Plans in RR Appendix 
S30A is proposed, in respect of a 
receive space station in the space 
operation service 

14.5-14.5118 GHz  
(R1 except Europe, R3)(1) 
14.78814-14.8 GHz  
(R1 except  Europe, R3)(1) 
17.3-17.312 GHz (R2) 
17.3-17.314 GHz (R1, R3) 
17.788-17.8 GHz (R2) 
18.089-18.1 GHz (R1, R3) 

a) There is an overlap in the necessary band-
widths of the wanted and interfering trans-
missions, and the value of ∆T/T exceeds 3%. 

b) There is no overlap in the necessary band-
widths of the wanted and interfering trans-
missions, and the difference in frequencies 
between the wanted and interfering trans-
mission is less than 27.5 MHz, and the single 
entry C/I is less than 27 dB at the input of the 
receive space station in the space operation 
service 

a) Case I of RR 
Appendix S8 
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TABLE  1  (end) 
 

Applicable 
procedure 

Case Frequency bands 
(and Region) of the 
service for which 

coordination is sought 

Threshold/condition Calculation 
method 

Remarks 

RR No. S9.17 
GSO/non-GSO/ 
terrestrial 

A specific earth station in the space 
operation service in respect of 
terrestrial stations, where the 
coordination area of the earth 
station includes the territory of 
another country with the exception 
of the coordination under RR 
No. S9.15 

11.7-11.714 GHz (R1, R3) 
12.189-12.2 GHz (R3) 
12.2-12.212 GHz (R2) 
12.489-12.5 GHz (R1) 
12.688-12.7 GHz (R2) 
14.5-14.5118 GHz 
(R1 except Europe, R3)(1) 
14.78814-14.8 GHz 
(R1 except Europe, R3)(1) 
17.788-17.8 GHz (R2) 
18.089-18.1 GHz (R1, R3) 

The coordination area of the earth station covers 
the territory of another administration 

RR Appendix S7 It is understood that system 
parameters of the FSS are 
used for the determination of 
the coordination area around 
an earth station in the space 
operation service in the guard-
bands of RR Appendices S30 
and S30A Plans 

§ 7.2 of Article 7 of 
RR Appendix S30A/ 
RR No. S9.17A 
GSO, non-GSO/ 
GSO, non-GSO 

A specific earth station in respect of 
another earth station operating in 
the opposite direction of 
transmission, when one of these sta-
tions is in the space operation 
service 

12.688-12.7 GHz (R2) 
17.3-17.312 GHz (R2) 
17.3-17.314 GHz (R1, R3) 
17.788-17.8 GHz (R2) 
18.089-18.1 GHz (R1, R3) 

The coordination area of the earth station covers 
the territory of another administration or the 
earth station is located within the coordination 
area of an earth station 

RR Appendix S7 It is understood that system 
parameters of the FSS are 
used for the determination of 
the coordination area around 
an earth station in the space 
operation service in the guard-
bands of RR Appendices S30 
and S30A Plans 

RR No. S9.18 
Terrestrial/GSO, 
non-GSO 

Any transmitting station of a 
terrestrial service within the 
coordination area of an earth station 
in the space operation service, in 
respect of this earth station 

11.7-11.714 GHz (R1, R3) 
12.189-12.2 GHz (R3) 
12.2-12.212 GHz (R2) 
12.489-12.5 GHz (R1) 
12.688-12.7 GHz (R2) 
17.788-17.8 GHz (R2) 
18.089-18.1 GHz (R1, R3) 

Transmitting terrestrial station is situated within 
the coordination area of a receiving earth station 

See remarks 
column 

The coordination area of the 
affected earth station has 
already been determined using 
the calculation method of RR 
No. S9.17 

(1) See RR No. S5.510. 

NOTE 1 – The use of these bands by the space operation service in relation to non-GSO FSS space stations is subject to the provisions of Resolution 538 (WRC-97). 
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