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QUESTION ITU-R 113-2/5*,**
Frequency sharing and compatibility between systems in the fixed service and systems of the Earth exploration-satellite service and the
space research service

(1990-1993-2001)

The ITU Radiocommunication Assembly,

considering

a)
that systems in the fixed service (FS) are widely employed throughout the world and make extensive and increasing use of several frequency bands;

b)
that there is potential for interference between systems in the FS and both geostationary and non-geostationary satellite radiocommunication systems operating in the same or different bands;

c)
that special consideration must be made of the unique characteristics of systems in space radiocommunication services other than the traditional fixed-satellite service;

d)
that in certain situations it may be necessary to study possible effects of unwanted emissions from systems in the FS on space service systems employing passive sensors and operating in different bands;
e)
that the Radio Regulations (RR) contain limits for the emissions of the fixed and fixed-satellite services in RR Nos. 21.5A and 21.16.2, respectively, to protect passive sensors for the Earth exploration-satellite service and the space research service operating in the band 18.6 to 18.8 GHz;

f)
that administrations will require agreed sharing criteria to carry out compatibility analysis under the RR, such as Article 21,

decides that the following Questions should be studied
1
What are the levels of interference from the Earth exploration-satellite service and the space research service systems operating in the same or different bands, acceptable to systems in the FS, including percentage of time considerations?

2
What are the constraints on the services which would be necessary and acceptable to facilitate sharing in the same bands and compatible operation in different bands?

3
What special considerations of sharing or compatibility are required when non-geostationary satellites are used by these space services?

4
What are the feasibility and constraints on sharing these services when the space services employ passive or active microwave sensors?

further decides

1
that the results of the above studies should be included in one or more Recommendation(s);

2
that the above studies should be completed by 2006.

NOTE 1 – “Systems in the fixed service” in this Question include fixed wireless access systems (both fixed-based technology and mobile-derived technology) and may include fixed service systems using high altitude platform stations (HAPS).

NOTE 2 – See Recommendations ITU-R F.1247, ITU-R F.1248 and ITU-R F.1502.







* 	This Question should be brought to the attention of Radiocommunication Study Group 7.


** 	Former Question ITU-R 113-2/9.





