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question ITU-R 283/4[footnoteRef:1]* [1: *	This Question should be brought to the attention of Radiocommunication Study Groups 5 and 7.] 

Sharing studies between high-definition television in the 
broadcasting-satellite service and other services
(2009)
The ITU Radiocommunication Assembly,
considering
a)	that the development of techniques for high‑definition television (HDTV) broadcasting is rapidly progressing;
b)	that the ITU Radiocommunication Study Groups have already carried out a number of studies concerning the broadcasting of HDTV signals;
c)	that there are allocations to the broadcasting‑satellite service (BSS) in the 17.3‑17.8 GHz band in Region 2, and in the 21.4‑22 GHz band in Regions 1 and 3, capable of accommodating wide RF‑band HDTV;
d)	that the Plans for the 12 GHz band contained in Appendix 30 of the Radio Regulations (RR) can already accommodate narrow RF‑band HDTV;
e)	that due account should be taken of other radiocommunication services appearing in Article 5 of the RR, and sharing allocations with the BSS,
decides that the following Questions should be studied
1	What are the appropriate technical provisions for sharing between the BSS when HDTV is used, and other services sharing BSS bands, in the 12, 17 and 21 GHz bands?
2	What are the protection ratio requirements between HDTV and standard‑definition television (SDTV) signals, both analogue and digital, and between HDTV signals themselves?
NOTE – See Report ITU‑R BO.631,
further decides
1	that the results of the above studies should be included in appropriate Recommendations and/or Reports;
2	that the above studies should be completed by 2025.
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